Stress is het verschil tussen wat we verwachten en wat we ervaren

Wat is stress?

Stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam op spanning en kan helpen om goed te presteren en extra alert te zijn in bepaalde situaties. Toch kan langdurige of overmatige stress leiden tot verschillende klachten. In dit artikel leer je alles wat je moet weten over stress, inclusief de soorten stress, oorzaken en symptomen.

Soorten stress

Het Instituut voor Stress Preventie in Leiden onderscheidt drie soorten stress: spannende stress, frustrerende stress en schadelijke stress. Spannende stress is een positieve vorm van stress die helpt om goed te presteren. Frustrerende stress treedt op onder omstandigheden die frustraties oproepen, terwijl schadelijke stress ontstaat bijvoorbeeld als een werknemer langdurig boven zijn kunnen moet presteren of na een traumatische ervaring.

Oorzaken van stress

Er zijn veel verschillende situaties die stress kunnen veroorzaken, zoals een hoge werkdruk of ziekte of overlijden van een naaste. Toch is niet iedereen even gevoelig voor stress. Dit heeft te maken met de balans tussen de draagkracht die je hebt en de draaglast die je te verduren krijgt.

Symptomen van stress

Wanneer een stressvolle situatie te lang duurt of meerdere stressvolle situaties elkaar te snel opvolgen, heeft je lichaam geen tijd om zich te herstellen. De symptomen van stress zijn onder te verdelen in vier verschillende soorten: lichamelijke klachten, psychische klachten, gedragssymptomen en gedachtensymptomen. Lichamelijke klachten zijn onder andere hoofdpijn, rugpijn en slaapproblemen, terwijl psychische klachten zich kunnen uiten in gevoelens van ongelukkigheid en machteloosheid. Gedragssymptomen kunnen bestaan uit bazigheid en overmatig eten, drinken en roken.

Hoe stress te verminderen

Voldoende beweging en ontspanning zijn belangrijk om stress te verminderen. Herstellen van stress duurt langer naarmate je langer gestrest bent. Lukt het niet om zelf stress te verminderen, zoek dan hulp bij een arts, psycholoog of coach.

Conclusie

Stress kan helpen om goed te presteren, maar langdurige of overmatige stress kan leiden tot verschillende klachten. Het is daarom belangrijk om te weten wat de oorzaken en symptomen van stress zijn en hoe je stress kunt verminderen. Als het niet lukt om zelf stress te verminderen, zoek dan professionele hulp.

Al onze opleidingen zijn stress verminderd. Wij gebruiken Mindfulness, Ademhalingstechnieken in combinatie met bewegen om juist de stress te verminderen en de energie te verhogen.

Wil je meer weten over onze opleidingen? klik hier

Meer nieuws

Alle blogs