Wat is Mindfulness

Het toepassen van mindfulness als therapeutische interventie is een effectieve aanpak die psychologen, coaches en therapeuten kunnen gebruiken bij de diverse klachten

De oorsprong van mindfulness kan worden teruggevoerd naar het boeddhisme en hindoeïsme, waar het een integraal onderdeel is van meditatiepraktijken. De waardevolle vaardigheden en aandachtstraining die inherent zijn aan mindfulness zijn geleidelijk aan geïntegreerd in de moderne psychologie. Dit gebeurde om diverse klachten, zoals stress, depressie en angst, te verminderen en het algemene welzijn te bevorderen. Het concept van mindfulness werd geïntroduceerd in de westerse wereld als een programma voor stressvermindering en heeft sindsdien aanzienlijke wetenschappelijke erkenning en ondersteuning gekregen.

Leven met mindfulness biedt veel mensen een diepere ervaring van rust, bewustzijn en vrijheid in keuzes en handelen. Het opent deuren naar nieuwe mogelijkheden en vergroot de creativiteit van mensen. Hoewel mindfulness vaak wordt gebruikt voor specifieke problemen, zoals stress of angst, kan het ook een algemene verrijking en verbetering van het leven betekenen.

Mindful Zijn

Het toegenomen bewustzijn dat mindfulness biedt, helpt mensen om minder snel te oordelen, met een meer open houding naar de wereld te kijken en effectiever om te gaan met de uitdagingen die op hun pad komen. Bovendien draagt het bij aan een vriendelijker houding naar zichzelf toe. Het mooie van mindfulness is dat het voor iedereen toegankelijk is. Het vermogen om onze aandacht bewust te richten is een inherent menselijke eigenschap die we allemaal bezitten. Door mindfulness te trainen en toe te passen, kunnen we significant verschil maken in ons leven.

Voordelen van Mindfulness

Onderzoek wijst uit dat mindfulness effectief is bij het verminderen van stress, angst, spanning, slaapproblemen en depressieve symptomen. Zelfs als je geen specifieke klachten hebt, kan het beoefenen van mindfulness een positieve impact hebben op je algehele welzijn. Enkele belangrijke voordelen van mindfulness, zowel voor mensen met als zonder specifieke klachten, zijn onder meer:

  • Vermindering van angstgevoelens
  • Verbetering van de slaapkwaliteit
  • Toename van het vermogen om te ontspannen
  • Verlichting van stresssymptomen
  • Vergroting van het vermogen om effectief om te gaan met stress op zowel de lange als de korte termijn
  • Ervaar meer energie en levensvreugde
  • Versterking van het gevoel van eigenwaarde
  • Vermindering van depressieve gevoelens
  • Betere omgang met pijn
  • Vermindering van zowel fysieke als psychische symptomen

Met deze voordelen in gedachten kan het beoefenen van mindfulness een waardevolle toevoeging zijn aan je dagelijkse routine, ongeacht je huidige situatie.

Mindfulness oefening

“Een praktische manier om mindfulness te oefenen is door bewuste momenten te creëren tijdens alledaagse situaties waarin je moet wachten. Of je nu in een wachtkamer zit of in de file staat, neem dit moment bewust waar en richt je aandacht op je ademhaling. Wanneer je merkt dat je gedachten afdwalen, wat volkomen normaal is, breng je eenvoudigweg je aandacht terug naar je ademhaling. Dit kan je doen door middel van een eenvoudige ademhalingsoefening.

Met de tijd kun je deze praktijk uitbreiden van wachtmomenten naar momenten waarop je actief bezig bent. Hierdoor leer je je steeds beter te concentreren op je huidige bezigheid, wat niet alleen je productiviteit ten goede komt, maar ook helpt om stress te verminderen.

Als je wilt beginnen met mindfulness, kun je starten met het bewust uitvoeren van alledaagse activiteiten die je al regelmatig doet. Neem bijvoorbeeld je tanden poetsen. Probeer dit met volledige aandacht te doen. Op deze manier kun je op een duurzame manier mindfulness in je dagelijkse leven integreren.”

Mindfulness als therapie inzetten.

“Het toepassen van mindfulness als therapeutische interventie is een effectieve aanpak die psychologen, coaches en therapeuten kunnen gebruiken bij de diverse klachten. Door middel van mindfulness-oefeningen kun je de coachee of client begeleiden naar meer welzijn en innerlijke rust.

Als je denkt dat mindfulness jou kan helpen of als je meer informatie wilt, nodigen we je uit om contact op te nemen met ons team voor persoonlijk advies. Bel naar 085-2129324 of vraag hier een advies gesprek aan en ontdek hoe onze opleidingen jou kunnen ondersteunen in jouw groei en ontwikkeling.”

Martijn Mensink

Leo 712
Leo 712
2024-01-30
Een inspirerende opleiding, waarbij bewustwording, gaan voelen en in het hier en nu zijn, op een enthousiaste manier worden weergegeven. Uit het hoofd, in het lijf. Mindful en beweging komen samen tijdens laagdrempelige speloefeningen, waarbij tegelijkertijd veel plezier beleefd wordt.
Ivonne Pappot
Ivonne Pappot
2023-12-20
Dank Martijn voor de inspirerende opleidingsdagen! Ik heb volop energie opgedaan om het nieuwe jaar aan de slag te gaan als mindful walk instructeur!
Femke Doornbos
Femke Doornbos
2023-12-14
Fijne praktische opleiding wandelcoaching met een beetje kennis, maar vooral veel ervaren, voelen en doen. Ook de combinatie mindfulness, bewegen en ademhalen sprak me aan. Een aanrader!
Evelyn Van De Goor
Evelyn Van De Goor
2023-12-14
Een leuke, leerzame en ontspannen opleiding waarbij mooie handvatten gegeven worden. Martijn en Dianne werken echt vanuit het hart.
Astrid Mensink
Astrid Mensink
2023-12-14
Wat een waardevolle opleiding! Persoonlijk en vol passie gegeven door Martijn en Dianne. En wat een mooie plekken (Sonsbeekpark) om te oefenen. Ook de lunches waren top! En heerlijke Twentse nuchterheid. Aanrader!!!
Anja van Dijk
Anja van Dijk
2023-12-14
Erg goede en complete opleiding. Ook heel praktisch waardoor je na de opleiding meteen kan starten. Ik ben heel blij dat ik het gedaan heb en raad het iedereen aan!
Marlene Rijneveld
Marlene Rijneveld
2023-12-14
Door de diverse opleidingen ben ik zelf aan de slag als PowerWalk en Mindful Walk instructeur en wandelcoach. De tools worden je duidelijk uitgelegd en aangereikt, heerlijk om een combinatie van binnen voor wat theorie maar praktijk oefeningen direct in de buitenlucht te kunnen uitoefenen. Vanuit je hart coachen. Daarnaast zijn er altijd nog dagen waar je extra bijv je bedrijf kan boosten.
Ronald M
Ronald M
2023-12-11
Ik heb Martijn ervaren als een kundige opleider, die op een moderne wijze zijn trainingen geeft. Niet vanuit de schoolbanken, maar vanuit de praktijk. Martijn motiveert en enthousiasmeert op een speelse wijze en daardoor wordt het leren leuk! Fijne dagen gehad met een super groep! Veel wandelplezier toegwenst. Ronald Munneke Eigenaar Let's Work It Out!

Meer nieuws

Alle blogs