Moe zijn van het denken

Ik had een leuke baan en geen bijzondere problemen. Ik was gewoon moe. Iedere dag dat ik thuiskwam na mijn werk plofte ik neer op de bank en kwam ik er niet meer van af. Ik was gewoon moe en lamlendig. Met ongeloof las ik de verhalen op sociale media wat mensen deden in hun vrije tijd. Ik kreeg er soms weleens hoofdpijn van, hoe kan dit en wat doe ik verkeerd?

Terwijl ik in de kracht van mijn leven moest zijn (lees 35 jaar jong) was ik moe, heel moe.

Ik had een leuke baan en geen bijzondere problemen. Ik was gewoon moe. Iedere dag dat ik thuiskwam na mijn werk plofte ik neer op de bank en kwam ik er niet meer van af. Ik was gewoon moe en lamlendig.

Met ongeloof las ik de verhalen op sociale media wat mensen deden in hun vrije tijd. Ik kreeg er soms weleens hoofdpijn van, hoe kan dit en wat doe ik verkeerd?

Vaak is er helemaal geen duidelijk aanwijsbare oorzaak te vinden hoe het kan dat je zo moe bent. Vermoeidheid kan zowel een lichamelijke als psychische oorsprong hebben en dat maakt het vinden van oplossingen er niet eenvoudiger op. Vooral geestelijke vermoeidheid, door stress en zorgen en angst kunnen zijn tol gaan eisen.

Toch kun je zelf veel doen om moeheid te bestrijden. Het lamlendige gevoel wat je kunt hebben tijdens de hele avond op de bank liggen tv te kijken of door een beetje scrollen op je telefoon kun je heel simpel kwijtraken door:

  • Stress te vermijden, mensen met veel stress kunnen zich vaak maar moeilijk ontspannen, waardoor chronische vermoeidheid optreedt. De beste oplossing is om bewust tijd vrij te maken in de agenda voor lichamelijke ontspanning.
  • Beweeg, klus, fiets, tuinier, loop of wat dan ook. Mensen die inspannende activiteiten doen zijn minder vaak moe zijn dan mensen die weinig bewegen en veel zitten.
  • Haal beter adem, mensen die aan ademhalingstechnieken doen hebben meer zuurstof in hun lichaam. Meer zuurstof betekent automatisch meer energie. Een slechtere ademhaling verstoort de zuurstofbalans in je lichaam, waardoor je aan het eind van de dag een gevoel van uitputting ervaart.
  • Durf te voelen, het niet uiten van je gevoelens bijvoorbeeld van angst, stress en bezorgdheid kan een vermoeiende last worden. Met het opkroppen van je emoties zet je jezelf niet alleen mentaal extra onder druk, ook je lichaam heeft er last van. Durf gewoonweg te voelen wat je voelt.
  • Heb voldoende slaap, het is misschien bij veel mensen wel de belangrijkste oorzaak van moeheid. Met een slaapje overdag kun je weer nieuwe energie opdoen, maar de beste oplossing is ’s avonds eerder te stoppen met werkzaamheden en op tijd naar bed gaan, zodat je aan 7,5 tot 8 uur slaap komt. Jongeren hebben vaak 9 uur of meer slaap nodig.
  • Veel mensen pakken als ze moe zijn energie pillen of energie dranken. Probeer daar niet mee te beginnen want dit is gewoonweg troep en kan op langere termijn schadelijk voor je lichaam zijn.

Wat je wel nodig hebt is een gezonde, natuurlijke energieboost zodat je lichaam en geest een evenwichtige balans bereiken. De punten wat ik hierboven heb beschreven kunnen jou hierbij zeker gaan helpen. Mij hebben ze in ieder geval goed geholpen.

Wil jij anderen ondersteunen om meer energie te krijgen en minder stress te ervaren, dan zit er vast een interessante opleiding voor jou tussen.

Meer nieuws

Alle blogs