Hoeveel koppen koffie per dag is gezond voor je?

Nederlanders drinken gemiddeld meer dan vier kopjes koffie per dag, omdat het ons helpt om op te starten en ons de hele dag door alert te houden. Koffie is niet alleen lekker, maar voor veel mensen ook noodzakelijk. Toch hoor je soms verhalen van mensen die zijn gestopt met koffie drinken en hier trots op zijn. Nederlanders staan wereldwijd bekend als de grootste koffiedrinkers en drinken gemiddeld vier kopjes per dag, vooral op het werk. Maar hoe gezond is koffie eigenlijk en wat zijn de neveneffecten?

Koffie bevat cafeïne, net als thee, cola en chocolade. Een gemiddelde kop koffie bevat tussen de 50 en 100 milligram cafeïne, wat bijdraagt aan onze concentratie en ons vermoeidheid tegengaat. Maar het lichaam raakt gewend aan cafeïne, waardoor we op den duur meer koffie moeten drinken om hetzelfde effect te bereiken. Te veel cafeïne kan echter negatieve effecten hebben, zoals hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Hoeveel cafeïne te veel is, verschilt per persoon.

Ook kan koffie de doorbloeding in de hersenen verminderen, wat op de lange termijn gevolgen kan hebben voor de hersenfuncties. Bovendien kan koffie de afgifte van het stresshormoon cortisol verhogen, waardoor we juist meer gestrest kunnen raken. Een langdurig hoog cortisolgehalte wordt ook in verband gebracht met diabetes en overgewicht.

Daarnaast hebben Canadese wetenschappers ontdekt dat koffie stofjes bevat die het cholesterolniveau in het bloed kunnen verhogen, vooral bij het drinken van espresso’s. Dit geldt niet voor koffie met een papieren filter, maar wel voor koffie met een metalen filter. Mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten kunnen daarom beter kiezen voor filterkoffie.

Kortom, koffie kan bijdragen aan onze concentratie en ons vermoeidheid tegengaan, maar te veel koffie kan negatieve effecten hebben op ons lichaam. Mensen die kampen met gezondheidsproblemen zoals diabetes, overgewicht of hart- en vaatziekten doen er verstandig aan hun koffieconsumptie te matigen.

Hoeveel cafeïne per dag is gezond?

De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).

Het is dus belangrijk om te genieten van koffie, maar wel met mate.

Meer nieuws

Alle blogs