80 % van de westerse bevolking ademt verkeerd.

De meesten van ons hebben geen idee hoe we eigenlijk zouden moeten ademen en dit kan over de tijd vage klachten met zich meebrengen.

Ademen, iets wat we van nature doen zonder er veel bij na te denken. Maar wat als ik je verteld dat 80% van de westerse bevolking verkeerd ademt?

De meesten van ons hebben geen idee hoe we eigenlijk zouden moeten ademen en dit kan over de tijd vage klachten met zich meebrengen. (Bron: Maxima MC)

Ademen:

Ademen lijkt zo eenvoudig, maar vandaag de dag hebben velen van ons een onjuiste ademhaling ontwikkeld. Het gemiddelde aantal ademhalingen per minuut zou tussen de 6 en 12 moeten liggen, maar velen van ons ademen veel sneller, vaak zonder het te beseffen. Sommigen halen zelfs 20 ademhalingen per minuut of meer. Deze snelle, oppervlakkige ademhaling staat bekend als ‘borstademhaling’.

Test hier hoeveel x jij ademt per minuut.

Het Domino-effect op Gezondheid:

Deze onbewuste verandering in ademhalingspatronen heeft een domino-effect op onze gezondheid. Wanneer we snel en oppervlakkig ademen, stimuleren we constant ons sympathische zenuwstelsel, wat in feite ons ‘vecht-of-vlucht’-systeem is. Dit kan leiden tot chronische stress, slapeloosheid, en een verhoogd risico op angst- en stemmingsstoornissen.

Vage Klachten:

Wat begint als een ogenschijnlijk onschuldig adempatroon, kan na verloop van tijd vage klachten veroorzaken. Denk aan vermoeidheid zonder duidelijke reden, hoofdpijn, concentratieproblemen, spijsverteringsproblemen en zelfs spierpijn. Deze symptomen worden vaak niet direct in verband gebracht met ademhaling, waardoor de onderliggende oorzaak over het hoofd wordt gezien.

Ademhalingstraining als Sleutel tot Gezondheid:

Het goede nieuws is dat we onze ademhaling kunnen hertrainen. Ademhalingsoefeningen en bewustwording kunnen een enorm verschil maken. Het streven naar een rustige, diepe ademhaling die laag in de buik begint, staat bekend als ‘buikademhaling’ en wordt geassocieerd met het parasympathische zenuwstelsel, dat ontspanning bevordert.

Waarom Moeten We Aandacht Besteden aan Onze Adem?

Stressvermindering: Door bewust te ademen kunnen we stress verminderen en een gevoel van kalmte bevorderen.

Verbeterde Slaapkwaliteit: Een goede ademhaling kan bijdragen aan een diepere en rustgevende slaap.

Verhoogde Energie: Diepe ademhaling verbetert de zuurstoftoevoer naar het lichaam, wat resulteert in meer energie.

Focus en Concentratie: Een juiste ademhaling kan de mentale helderheid en concentratie verbeteren.

Hoe kunnen we beginnen met een gezondere ademhaling?

Bewustwording: Let op je ademhaling gedurende de dag. Merk op of het snel en oppervlakkig is.

Diepe Ademhalingsoefeningen: Oefen buikademhaling door langzaam en diep in te ademen door je neus en langzaam uit te ademen door je mond.

Yoga en Meditatie: Deze praktijken bevatten vaak ademhalingstechnieken die dieper ademhalen bevorderen.

Ademcoaching: Overweeg je het te volgen van ademcoachingsessies om persoonlijke begeleiding te krijgen. Onze Mindful Run/Walk/Cycling instructeurs opleidingen en onze Wandelcoach opleiding richten zicht op het bewustwordingsproces van de ademhaling. Ook onze landelijke Mindful Run en Walk cursussen richten zicht op dit proces. Check de site www.mindfulrun.nl maar eens.

Ademen is de sleutel tot leven, en het is tijd dat we er bewust van worden. Laten we samen de ademrevolutie starten en werken aan een gezondere, meer bewuste manier van ademen voor een betere algehele gezondheid.

Martijn Mensink

Eigenaar MROI Opleidingen en Training

Founder Mindful Run/Walk Nederland

Leo 712
Leo 712
2024-01-30
Een inspirerende opleiding, waarbij bewustwording, gaan voelen en in het hier en nu zijn, op een enthousiaste manier worden weergegeven. Uit het hoofd, in het lijf. Mindful en beweging komen samen tijdens laagdrempelige speloefeningen, waarbij tegelijkertijd veel plezier beleefd wordt.
Ivonne Pappot
Ivonne Pappot
2023-12-20
Dank Martijn voor de inspirerende opleidingsdagen! Ik heb volop energie opgedaan om het nieuwe jaar aan de slag te gaan als mindful walk instructeur!
Femke Doornbos
Femke Doornbos
2023-12-14
Fijne praktische opleiding wandelcoaching met een beetje kennis, maar vooral veel ervaren, voelen en doen. Ook de combinatie mindfulness, bewegen en ademhalen sprak me aan. Een aanrader!
Evelyn Van De Goor
Evelyn Van De Goor
2023-12-14
Een leuke, leerzame en ontspannen opleiding waarbij mooie handvatten gegeven worden. Martijn en Dianne werken echt vanuit het hart.
Astrid Mensink
Astrid Mensink
2023-12-14
Wat een waardevolle opleiding! Persoonlijk en vol passie gegeven door Martijn en Dianne. En wat een mooie plekken (Sonsbeekpark) om te oefenen. Ook de lunches waren top! En heerlijke Twentse nuchterheid. Aanrader!!!
Anja van Dijk
Anja van Dijk
2023-12-14
Erg goede en complete opleiding. Ook heel praktisch waardoor je na de opleiding meteen kan starten. Ik ben heel blij dat ik het gedaan heb en raad het iedereen aan!
Marlene Rijneveld
Marlene Rijneveld
2023-12-14
Door de diverse opleidingen ben ik zelf aan de slag als PowerWalk en Mindful Walk instructeur en wandelcoach. De tools worden je duidelijk uitgelegd en aangereikt, heerlijk om een combinatie van binnen voor wat theorie maar praktijk oefeningen direct in de buitenlucht te kunnen uitoefenen. Vanuit je hart coachen. Daarnaast zijn er altijd nog dagen waar je extra bijv je bedrijf kan boosten.
Ronald M
Ronald M
2023-12-11
Ik heb Martijn ervaren als een kundige opleider, die op een moderne wijze zijn trainingen geeft. Niet vanuit de schoolbanken, maar vanuit de praktijk. Martijn motiveert en enthousiasmeert op een speelse wijze en daardoor wordt het leren leuk! Fijne dagen gehad met een super groep! Veel wandelplezier toegwenst. Ronald Munneke Eigenaar Let's Work It Out!

Meer nieuws

Alle blogs