6 Voordelen van buiten werken in de natuur

Buiten werken heeft veel voordelen voor je gezondheid. Zelf werk ik zoveel mogelijk buiten. Ik geef cursussen en opleidingen buiten in de natuur. Maar ook als je een baan hebt waarbij je thuis of op kantoor werkt kun je soms best buiten werken. Buiten werken kan je geluk, energieniveau en geheugen vergroten. Als je werkgever het toestaat, overweeg dan om je laptop en andere werkspullen mee naar buiten te nemen om frisse lucht in te ademen en je vitamine D aan te vullen. In dit blog geef ik je 6 voordelen van buitenshuis werken en tips om productief te blijven terwijl je buiten taken uitvoert.

1. Verbetert je energieniveau

De frisse lucht die buiten wordt aangevoerd zorgt bij 90 procent van de mensen voor meer energie, waardoor je je de hele dag gefocust en productiever kunt voelen. Naar buiten gaan kan je zuurstofopname verhogen en je een pauze geven van de kunstmatige lucht in huis of op kantoor. Als je eenmaal je energieniveau hebt verbeterd, kun je met een heldere geest en extra energie aan uitdagende opdrachten werken.

Tip: Maak iedere dag eens een lunchwandeling of plan een overleg met je collega tijdens een wandeling buiten. Je zult ervaren dat het overleg heel anders verloopt dan wanneer je in een vergaderruimte zit.

2. Vitamine D aanmaken

Buiten zijn kan verschillende voordelen bieden voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. De zon kan vitamine D in je lichaam aanmaken, wat kan helpen bij het bestrijden van een breed scala aan ziekten en aandoeningen. Dit kan voorkomen dat je ziek wordt.

Ben jij bij daglicht buiten? Dan geef jij je lichaam een flinke dosis vitamine D. Dit versterkt niet alleen je weerstand, vitamine D is ook goed voor sterke spieren, botten en tanden.

Tip: Ga tijdens je pauze eens buiten lunchen. 

3. Verlicht stressniveau

Een ander voordeel van frisse lucht en veel zuurstof buiten is dat het je stressniveau vermindert. Het inademen van frisse lucht kan cortisol en andere stresshormonen verminderen, wat kan resulteren in een positievere en rustigere houding. Als je je gestrest of ontmoedigd voelt door je werk en geen tijd hebt om naar buiten te gaan, overweeg dan om het raam open te zetten om de frisse lucht binnen te laten. 

Tip: Je kunt ook voor en na het werk een fijne wandeling maken. Stap eens een bushalte eerder uit of ga op de fiets naar je werk.

4. Rust voor je ogen en hersenen

Bij het verhogen van je productiviteit en focus is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen van het staren naar een beeldscherm. Als je buiten werkt kun je gemakkelijker even je aandacht op iets anders richten tussendoor. Kijk bijvoorbeeld eens om je heen naar de bomen, gebouwen of andere objecten om je oogspieren te ontspannen. Dit geeft je hersenen een pauze om zich vervolgens weer volledig op je werk te kunnen concentreren. 

Tip: neem je laptop eens mee naar buiten of lees documenten door in de buitenlucht.

5. Voorkomen van lichamelijke pijn

Als je veel achter een bureau zit en weinig beweegt kun je diverse klachten ontwikkelen zoals lage rugklachten, schouderklachten, stijve nek en gewrichtsklachten. Als je je bureaustoel verlaat en buiten werkt of pauzeert, kan dit ook je rug of andere lichaamsdelen een pauze geven en de lichamelijke pijn verminderen die je krijgt als je de hele dag aan een bureau zit.

Tip: Maak regelmatig even een korte wandeling binnen of buiten, zodat je niet de hele dag in dezelfde houding zit. 

6. Verbetert je geheugen

Omdat je lichaam zowel energie krijgt als ontspant door het zonlicht en de frisse lucht, kunnen je cognitieve vaardigheden verbeteren. Tijd doorbrengen in de natuur kan je geheugenfuncties verbeteren, vooral je kortetermijngeheugen. 

Tip: Als je een presentatie hebt en je wilt belangrijke feiten of gesprekspunten onthouden, besteed dan tijd buiten om ze te bestuderen. De kans is groter dat je essentiële informatie onthoudt.

Al met al genoeg redenen om vaker naar buiten te gaan. En heb je de positieve effecten van buiten zijn al ervaren en lijkt het je ook heerlijk om van het buiten zijn je werk te maken, dan zijn er ook veel inspirerende buiten beroepen. Denk maar eens aan beroepen als Wandelcoach, Mindful Run/Walk/Cycling instructeur, kindercoach en PowerWalk trainer. Allemaal mooie mogelijkheden om nog meer mensen de positieve effecten van het buiten zijn in combinatie met voldoende bewegen te laten ervaren.

Dit blog is geschreven door Dianne Schutmaat, eigenaresse van MROI opleidingen en trainingen. Wil jij zelf meedoen met een opleiding of training om meer buiten te zijn? Kijk dan eens op onze opleidingspagina voor buiten beroepen.

Liever zelf een onze cursussen, clinics of trainingen in de buitenlucht volgen? Kijk dan eens op www.mindfulrun.nl, www.mindfulcycling.nl of www.powerwalkclub.nl.

Meer nieuws

Alle blogs