Wat is gezonder Cola of Cola Zero?

Als we kijken naar de gezondheidsaspecten, is geen van beide beter dan de ander. Coca-Cola bevat veel suiker, wat bij overmatige consumptie kan leiden tot overgewicht, diabetes type 2, en andere gezondheidsproblemen. Cola Zero bevat geen suiker, maar in plaats daarvan worden kunstmatige zoetstoffen gebruikt zoals aspartaam, wat bij overmatige consumptie ook negatieve gezondheidseffecten kan hebben.

Er zijn wel enkele verschillen tussen Coca-Cola en Cola Zero op het gebied van calorieën en smaak. Coca-Cola bevat gemiddeld 140 calorieën per 330 ml blikje, terwijl Cola Zero geen calorieën bevat. Als je dus op zoek bent naar een caloriearme optie, is Cola Zero een betere keuze.

Wat betreft de smaak, hebben sommige mensen een voorkeur voor Coca-Cola vanwege de zoete smaak, terwijl anderen de voorkeur geven aan Cola Zero vanwege de afwezigheid van suiker.

Cola Zero bevat inderdaad aspartaam als kunstmatige zoetstof. Aspartaam is een laagcalorische zoetstof die ongeveer 200 keer zoeter is dan suiker. Het wordt veel gebruikt in light en zero frisdranken als vervanging voor suiker.

Er zijn enkele zorgen geuit over de veiligheid van aspartaam, maar de meeste gezondheidsinstanties wereldwijd, zoals de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA), de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en de World Health Organization (WHO), hebben verklaard dat aspartaam veilig is voor menselijke consumptie.

Toch zijn er enkele mensen die gevoelig kunnen zijn voor aspartaam en bij wie het gebruik ervan tot bijwerkingen kan leiden, zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Als je gevoelig bent voor aspartaam, dan kun je het gebruik ervan het beste vermijden.

Als je ervoor kiest om Cola Zero te drinken, is het belangrijk om het met mate te consumeren en het niet te gebruiken als een vervanging voor water of andere gezonde dranken. Het is altijd een goed idee om een gezonde en gevarieerde voeding te behouden en het drinken van frisdrank, inclusief Cola Zero, te beperken.

Het is belangrijk om te onthouden dat beide dranken nog steeds kunstmatige ingrediënten bevatten en dat het drinken van grote hoeveelheden van beide dranken op de lange termijn gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Het is daarom altijd een goed idee om het drinken van frisdrank in het algemeen te beperken en in plaats daarvan te kiezen voor gezondere alternatieven zoals water, thee of vruchtensap.


“Bewustwording is de eerste en belangrijkste stap naar verandering.”

— Martijn Mensink, Eigenaar Mindful Run

Leo 712
Leo 712
2024-01-30
Een inspirerende opleiding, waarbij bewustwording, gaan voelen en in het hier en nu zijn, op een enthousiaste manier worden weergegeven. Uit het hoofd, in het lijf. Mindful en beweging komen samen tijdens laagdrempelige speloefeningen, waarbij tegelijkertijd veel plezier beleefd wordt.
Ivonne Pappot
Ivonne Pappot
2023-12-20
Dank Martijn voor de inspirerende opleidingsdagen! Ik heb volop energie opgedaan om het nieuwe jaar aan de slag te gaan als mindful walk instructeur!
Femke Doornbos
Femke Doornbos
2023-12-14
Fijne praktische opleiding wandelcoaching met een beetje kennis, maar vooral veel ervaren, voelen en doen. Ook de combinatie mindfulness, bewegen en ademhalen sprak me aan. Een aanrader!
Evelyn Van De Goor
Evelyn Van De Goor
2023-12-14
Een leuke, leerzame en ontspannen opleiding waarbij mooie handvatten gegeven worden. Martijn en Dianne werken echt vanuit het hart.
Astrid Mensink
Astrid Mensink
2023-12-14
Wat een waardevolle opleiding! Persoonlijk en vol passie gegeven door Martijn en Dianne. En wat een mooie plekken (Sonsbeekpark) om te oefenen. Ook de lunches waren top! En heerlijke Twentse nuchterheid. Aanrader!!!
Anja van Dijk
Anja van Dijk
2023-12-14
Erg goede en complete opleiding. Ook heel praktisch waardoor je na de opleiding meteen kan starten. Ik ben heel blij dat ik het gedaan heb en raad het iedereen aan!
Marlene Rijneveld
Marlene Rijneveld
2023-12-14
Door de diverse opleidingen ben ik zelf aan de slag als PowerWalk en Mindful Walk instructeur en wandelcoach. De tools worden je duidelijk uitgelegd en aangereikt, heerlijk om een combinatie van binnen voor wat theorie maar praktijk oefeningen direct in de buitenlucht te kunnen uitoefenen. Vanuit je hart coachen. Daarnaast zijn er altijd nog dagen waar je extra bijv je bedrijf kan boosten.
Ronald M
Ronald M
2023-12-11
Ik heb Martijn ervaren als een kundige opleider, die op een moderne wijze zijn trainingen geeft. Niet vanuit de schoolbanken, maar vanuit de praktijk. Martijn motiveert en enthousiasmeert op een speelse wijze en daardoor wordt het leren leuk! Fijne dagen gehad met een super groep! Veel wandelplezier toegwenst. Ronald Munneke Eigenaar Let's Work It Out!

Meer nieuws

Alle blogs