Mindfulness voor kinderen

De kracht van Mindfulness voor kinderen
DOOR: DENNIS LICHT - APELDOORN

 

Mindfulness laat zich lastig vertalen in het Nederlands, maar het betekent zoiets als opmerkzaamheid. Dat betekent dat je dingen heel bewust doet, met aandacht dus. Het lijkt daarmee soms een beetje op meditatie. Voor sommige mensen klinkt mindfulness erg zweverig, maar dat is het totaal niet. Mindfulness is aanwezigheid zijn of leven in het ‘hier en nu’. Nieuwsgierig observeren wat er op dit moment is, zonder erover te oordelen maar juist met openheid en vriendelijkheid.

 

Mindfulness gaat over gevoelens, je zintuigen gebruiken, aandacht, maar ook zeker over ademhaling. We kennen het allemaal. We leven vaak een haastig leven en soms op de automatisch piloot. Mindfulness zet je weer even stil en helpt je weer bewust met aandacht aanwezig te zijn bij wat er nu is. Bewust worden van je gevoelens en soms automatische reacties. Je leert ook beter luisteren naar je lichaam.

 

Mindful kids
Hele kleine kinderen zoals mijn eigen dochter van amper tien maanden is heel erg mindful. Ze leeft soms zo in het moment dat ze opgeslokt wordt door dat ene blokje hout of knisperend papiertje. En dan is nu al het liefst de hele dag buiten, want daar wordt ze rustig van.

 

Ze heeft geen besef van tijd of wat er straks of morgen moet gebeuren, zoals papa dat wel elke dag heeft. Wanneer kinderen ouderen worden komen er meer regels en vragen we ze steeds meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun leven. Ze krijgen een druk programma met school, sport en vrienden en sociale aangelegenheden. We vragen ze om te presteren, te leveren wanneer wij dat verwachten. Er daarbovenop komen veel prikkels, waaronder via sociale media op hun af. Ze krijgen weinig momenten om stil te staan bij dat ene blokje hout of knisperend papiertje. En laat dat nu hetgeen zijn waar kinderen zo enorm behoefte aan hebben. Gewoon een momentje voor zichzelf en even niets te moeten.

 

Waarom is mindfulness goed voor kinderen?
Volgens onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam zouden meer kinderen les moeten krijgen in mindfulness. Ze hebben ontdekt dat kinderen die aan mindfulness doen een stuk rustiger zijn en en zich beter voelen (bron: jeugdjournaal.nl). Ook Dr. Sat Bir Singh Khalsa van de Harvard Medical School beaamt de kracht van mindfulness. De technieken in mindfulness kunnen goed ingezet worden bij behandeling van stressklachten (bron: bedrock.nl).

Video: https://jeugdjournaal.nl/artikel/2192493-meer-kinderen-zouden-aan-mindfulness-moeten-doen.html

 

De positieve effecten van mindfulness voor kinderen

Er is dus veel onderzoek gedaan naar het effect van mindfulness voor kinderen. Daaruit blijkt dat mindfulness veel invloed heeft op de hersengebieden die actief worden bij onder meer stress en emoties. Ook heeft het effect op het bewust leren sturen van gedrag en gedachten. Studies in het onderwijs laten ook zien dat dat het concentratie en daarmee de schoolprestaties verbetert. Afhankelijk van de leeftijd van kinderen en als kinderen bereid zijn er ook een gewoonte van te maken, door regelmatig te oefenen zijn er meer positieve effecten te bereiken, zoals:

-        Leren om tot rust te komen

-        Beter leren concentreren

-        Verbeteren van het geheugen

-        Beter (in)slapen

-        Emoties leren (h)erkennen en reguleren

-        Leren omgaan met vervelende gedachten

-        Rustiger leren reageren en minder impulsief

-        Minder piekeren

-        Minder stress ervaren

-        Minder angst, meer zelfvertrouwen

-        Verbeteren van het inlevingsvermogen en meer begrip

-        Beter leren ademhalen

 

Mindful Run 4 Kids combineert de beste van twee werelden

 

Kinderen die moeite hebben met ontspannen, soms last hebben van stress, een hoofd vol piekergedachten of moeite hebben met concentreren kunnen erg veel baat hebben bij een cursus mindfulness.

Maar mindfulness moet ook aansluiten in de belevingswereld van kinderen en daarom bieden wij het programma op een actieve, sportieve en speelse manier aan, waarbij we er met de ontwikkeling van Mindful Run 4 Kids rekening mee hebben gehouden. We combineren daarom de beste van twee werelden. Mindful Run 4 Kids stimuleert niet alleen de ontwikkeling van de 7 pijlers van Mindfulness, maar ook de motorische vaardigheden. We leren kinderen dat bewegen leuk en fijn is en bieden dat op een laagdrempelige en vooral speelse manier aan. Het liefst natuurlijk lekker buiten in de eigen vertrouwde leefomgeving!

 

Geïnteresseerd in het volgen van een opleiding tot Mindful Run 4 Kids Coach? Check dan onze website voor de opleidingsdata.

 

Groet, Dennis Licht

Mindful Run 4 kids coach/trainer

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang maximaal 1 x per maand informatie over onze diensten. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement.
*  Website URL
*  E-mailadres:
    Achternaam:
    Voornaam:
*  reCAPTCHA code:

MROI opleidingen en trainingen

Zijpendaalseweg 91

6814 CG Arnhem

 

E: info@mroi.nl

I : www.mroi.nl