Wanneer je als coach leert werken met de adem, krijg je toegang tot een laag waar gesprekken niet altijd komen. De adem liegt niet. Het is de directe spiegel van het zenuwstelsel, van trauma, spanning en onderdrukte emoties.
Wij hebben intussen al meer dan 15 jaar ervaring en weten als geen anders hoe effectief ademhalingsoefeningen kunnen zijn bij (wandel)coaching!
Want wat gebeurt er als je met iemand aan de slag gaat op ademhaling?
Juist — er kan van alles loskomen: verdriet, paniek, inzicht, ontspanning, ruimte. Als coach is het dan cruciaal dat jij stevig staat. Dat jij jouw eigen adem, jouw energie en jouw houding onder controle hebt.
Als coach werk je met mensen die vastlopen. In hun hoofd, in hun lichaam, in oude patronen. Vaak willen ze vooruit, maar voelen ze spanning, twijfel, of blokkade. Wat er op die momenten gebeurt in het lichaam, is géén toeval – het is het werk van het autonome zenuwstelsel.
Dat zenuwstelsel bestaat uit twee grote takken: het sympathisch zenuwstelsel (de gaspedaal) en het parasympathisch zenuwstelsel (de rem).
- Het sympathisch systeem activeert het lichaam in tijden van stress of gevaar: hogere hartslag, oppervlakkige adem, alertheid, spierspanning.
- Het parasympathisch systeem herstelt, kalmeert en reguleert: langzame ademhaling, ontspanning, spijsvertering, herstel.
In coaching wil je mensen juist begeleiden van spanning naar ontspanning, van verkramping naar helderheid. En daarvoor heb je een directe ingang: de ademhaling. De adem is namelijk het enige onderdeel van het autonome zenuwstelsel waar we wél vrijwillig invloed op hebben. Dat maakt het een enorm krachtig instrument – als je weet hoe je het inzet.
5 praktische ademhalingstips voor coaches
1. Start elke sessie met een adem-check
Laat je cliënt eerst even stilstaan bij zijn of haar adem.
Vraag: “Waar in je lichaam voel je je ademhaling het meest?”
Zo breng je aandacht naar het lijf en anker je de sessie in het hier-en-nu. Deze eenvoudige vraag helpt al om het hoofd los te laten.
2. Werk met een verlengde uitademing
Bij spanning of stress is de uitademing vaak kort. Laat je cliënt 3 ademhalingen doen met een focus op het verlengen van de uitademing (bijv. 4 tellen in, 6 tellen uit). Dit activeert het parasympathisch systeem en kalmeert direct het zenuwstelsel.
3. Gebruik adem bij emotionele blokkades
Als een cliënt emotioneel wordt, is de reflex vaak: “Adem rustig!”
Maar beter is: “Adem ernaartoe.”
Laat de emotie er zijn, zonder forceren. Een zachte, natuurlijke neusademhaling helpt om aanwezig te blijven bij wat gevoeld mag worden.
4. Doe een stilte-adempauze halverwege
Plan bewust 1 minuut stilte tijdens je sessie, waarin jullie beiden focussen op de adem. Dit creëert ruimte voor integratie, vertraging en vaak ontstaan juist dan de beste inzichten — niet door praten, maar door voelen.
5. Sluit af met een ademanker
Laat je cliënt aan het einde van de sessie zelf benoemen wat hij of zij heeft gevoeld qua ademhaling. Geef eventueel een oefening mee voor thuis, zoals 5 minuten neusademhaling in rust. Zo wordt het effect van je sessie verlengd én geïntegreerd.
Wil je dit professioneel leren toepassen?
De adem is een transformerend instrument — maar vraagt ook om bewustzijn, veiligheid en ervaring. Tijdens onze Ademcoach Opleiding leer je precies hoe je de adem inzet als krachtig middel binnen coaching, therapie of training. Je leert niet alleen technieken, maar ontwikkelt ook je eigen ademkracht, zodat jij stevig, zuiver en afgestemd kunt begeleiden.
Wil jij meer weten over hoe je ademhaling kunt inzetten tijdens coaching. Wil jij graag weten wat wij al 15 jaar toepassen in onze succesvolle coaching sessie’s bezoek dan onze Ademcoach opleidingspagina eens. Heb je liever eerst een adviesgesprek klik dan hier.
👉 Lees hier meer over onze Ademcoach Opleiding
Gebruik net als ons ademhaling tijdens je coaching sessie’s en ervaar direct het verschil.
Martijn Mensink
Founder en eigenaar MROI Opleidingen en Trainingen
Founder en eigenaar Mindful Run Nederland en Belgie