10 leuke mindfulness beweeg oefeningen om samen met je kinderen te ervaren!

De sleutel tot het beoefenen van mindfulness met kinderen is dat het niet perfect hoeft te zijn. Wees speels, creatief en benader mindfulness als een avontuurlijke ontdekkingsreis!

De sleutel tot het beoefenen van mindfulness met kinderen is dat het niet perfect hoeft te zijn. Wees speels, creatief en benader mindfulness als een avontuurlijke ontdekkingsreis!

Tijdens onze Kinder Mindfulness en beweegcoach opleiding wordt prachtig aangegeven hoe mindfulness ook bij kinderen kan helpen om met uitdagende situaties om te gaan. Volgens Martijn Mensink oprichter van Mindful Run 4 kids is de basis van mindfulness het schenken van aandacht aan het huidige moment, aan het NU, in plaats van te focussen op wat is geweest of wat nog moet komen. Mindfulness leert kinderen hoe ze veerkrachtig kunnen omgaan met tegenslagen en spanning. En laten we eerlijk zijn, beter jong geleerd dan oud gedaan, toch?

Het draait allemaal om het accepteren van hoe dingen gaan of voelen en daar vrede mee te hebben. Mindfulness leert je kind als het ware te surfen op de golven van het leven. De golven zelf kun je niet stoppen, maar je kunt je kind wel leren om met zelfvertrouwen, rust, positiviteit en creativiteit krachtig op die golven te surfen, precies zoals ze zijn

Waarom Mindfulness en bewegen voor kinderen.

In de hedendaagse wereld hebben kinderen een kompas nodig om te navigeren door de uitdagingen van opgroeien. Mindful Run 4 Kids biedt de perfecte mix van beweging en mindfulness, waardoor kinderen hun eigen innerlijke kracht kunnen ontdekken.

Hieronder vind je 3 oefeningen die je met kinderen kan doen om Mindfulness te integreren in hun leven.

1. De Natuurspeurtocht:

Stuur de kinderen op een spannende natuurspeurtocht! Laat ze op zoek gaan naar verschillende natuurlijke elementen in het park of de tuin. Dit creëert niet alleen bewustwording van de omgeving, maar ook een gevoel van verwondering voor de natuur om hen heen.

2. Balans op het Boompad:

Creëer een ‘boompad’ met platte stenen of evenwichtsbalken en laat de kinderen voorzichtig over het pad lopen. Dit versterkt niet alleen hun lichamelijke balans, maar helpt ook bij het ontwikkelen van concentratie en aanwezigheid in het moment.

3. De Verbeeldingsvolle Ren:

Laat de kinderen hun verbeeldingskracht gebruiken tijdens een speelse ren! Stel je voor dat ze door een magisch bos rennen of over de wolken springen. Deze oefening stimuleert niet alleen fysieke activiteit maar ook creativiteit.

4. De Wandelende Ademhaling:

Ga samen met je kinderen wandelen en moedig ze aan om bewust adem te halen terwijl ze lopen. Laat ze voelen hoe de lucht in hun neus stroomt en weer naar buiten gaat. Het is een eenvoudige manier om mindfulness in een dagelijkse activiteit te integreren.

5. De Klankreis:

Zet samen met je kinderen in een kring en sluit de ogen. Gebruik een bel, klankschaal of een rustgevende muziek. Laat ze luisteren naar de klanken tot ze volledig verdwijnen. Dit helpt om de aandacht te richten op het geluid en brengt een gevoel van rust.

6. De Dankbaarheidskring:

Creëer een moment waarop je samen met je kinderen de dingen bespreekt waarvoor jullie dankbaar zijn. Het kan iets eenvoudigs zijn, zoals de zon die schijnt of een lekkere maaltijd. Deze oefening bevordert positieve gedachten en waardering voor het huidige moment.

7. De Knuffelmeditatie:

Ga comfortabel zitten en nodig je kinderen uit om hun favoriete knuffel vast te houden. Terwijl ze hun knuffel stevig vasthouden, kunnen ze zich concentreren op het gevoel van de knuffel, de textuur ervan en hoe het voelt tegen hun huid. Dit brengt bewuste aandacht naar fysieke sensaties.

8. De Verbeeldingsreis:

Leid je kinderen door een korte verbeeldingsreis. Vraag ze om hun ogen te sluiten en stel voor om samen een denkbeeldige plek te verkennen, zoals een magisch bos of een kleurrijke onderwaterwereld. Dit bevordert creativiteit en helpt om de geest te ontspannen.

9. De Smaakontdekkingsreis:

Kies een gezonde snack, zoals een stuk fruit of een rozijntje. Laat je kinderen het langzaam en met volle aandacht proeven. Moedig ze aan om te beschrijven hoe het smaakt, de textuur en hoe het aanvoelt in hun mond. Deze oefening brengt mindfulness naar het moment van eten.

10. De Lachexplosie:

Stel een “lachmoment” in waar jullie samen even de slappe lach krijgen. Het kan iets grappigs zijn dat je hebt meegemaakt of zelfs gewoon lachen zonder reden. Lachen verlicht stress en bevordert een positieve sfeer. Samen lachen is een geweldige manier om het moment te waarderen.

Start Jouw Avontuur!

Ben je klaar om dieper in de wereld van Mindfulness en bewegen te duiken? Ontdek de geheimen van het begeleiden van kinderen naar bewuste avonturen door je in te schrijven voor onze unieke opleiding de

2-daagse training tot Kinder Mindfulness- en Beweegcoach.

Tijdens deze praktijk gerichte opleiding ontvang je alle tools en technieken die je kunt inzetten voor het geven van je eigen coaching, cursus of workshops.

Alle informatie over deze unieke 2 daagse opleiding vind je hier.

MROI Opleidingen en Trainingen

Meer nieuws

Alle blogs